sâmbătă, 31 martie 2012

Paradisul ingerilor - Bali Indonezia

Bali, insula celor 1000 de temple, tinutul Domnului. Modul de viata traditional in Bali a fost dintotdeauna legat de credinta religioasa. Orice fac localnicii, totul este pentru Dumnezeul Atotputernic. In fiecare zi, inainte de inceperea activitatii, se roaga pentru a fi binecuvantati, inaltand Domnului un mic altar in curte. Uneori puteti vedea altare mici sau sesajen pe drum, in apropierea unei intersectii, intr-un magazin sau in alte locuri. Niciodata sa nu calcati, sa loviti sau sa luati flori din aceste altare.
Daca Bali este renumita pentru cele 1000 de temple, Insula Lombok este faimoasa pentru ceele 1000 de moschee. Aceasta insula face parte din Nusa Tenggara Barat (NTB) si are capitala la Mataram. Grupul etnic majoritar este Sasak. Alaturi de acesta coexista grupuri etnice din Bali, Java si arabi.

Situata doar la 8 grade la sud de Ecuator si considerata ca fiind una dintre cele mai atractive destinatii turistice din Asia, insula Bali este cunoscuta sub denumirea de "Insula Zeilor" sau "Insula celor 1000 de temple". Orice fac localnicii, totul este pentru Dumnezeul Atotputernic. In fiecare zi, inainte de inceperea activitatii, se roaga pentru a fi binecuvantati, inaltand Domnului un mic altar in curte.

Daca sunteti genul mai aventuros, trebuie sa mergeti in partea de nord. Muntele Abang sau Muntele Batur va va satisface dorintele. Trebuie sa va prevenim insa, deoarece urcusul pe Abang poate dura 4 ore si trebuie sa porniti la 2 dimineata daca vreti sa vedeti rasaritul soarelui.

Bali are imaginea specifica vederilor postale, cu plaje albe marginite de palmieri si interiorul cu vegetatie luxurianta. Dansul, muzica, sculpturile in lemn, picturile si papusile descriu viata localnicilor si celebreaza eterna lupta dintre „bine si rau” – esenta acestei insule hinduse.

Pitorescul insulelor contine culturi de orez pe uriase trepte, vulcani care se intrevad printre nori, paduri tropicale cu vegetatie luxurianta si plaje albe scaldate de apele calde ale Oceanului Indian. Recentele evenimente tragice au speriat turistii care vedeau Bali doar ca pe un loc unde poti bea o bere ieftina. Bintang inca este elegant si luxuriant, iar templele, ceremoniile, plajele, muntii si pofta de viata din Bali au aceeasi intensitate.




Cele mai bune luni pentru a vizita Bali sunt mai si iunie, cand vrmea este placuta (28°C) si nu este prea aglomerat. 

Romantism la superlativ - Republica Dominicana


Aflata pe una dintre cele mai mari insule din Caraibe, Republica Dominicana ofera o mare diversitate de posibilitati. Zile insorite pe tot parcursul anului, splendide plajele cu nisip alb, marginite de palmieri, atat pe malul Oceanului Atlantic cat si pe tarmul Marii Caraibelor, paduri tropicale, munti presarati de cascade spectaculoase, cele 35 terenuri de golf world class, o bucatarie exotica si o remarcabila varietate a arhitecturii si optiunilor de distractie, atrage numerosi turisti din intreaga lume, campioni ai sportului si celebritati.

In timp ce Coasta nordica a insulei, la Oceanul Atlantic, intre Puerto Plata si Cabarete si coasta sud-estica, la Marea Caraibelor, intre Punta Cana si La Romana, in special, concentreaza majoritatea atractiilor turistice, hoteluri si resorturi, Santo Domingo, cea mai veche asezare europeana din Americi, care se afla in sud, conserva primele monumente istorice din aceasta regiune: prima catedrala, primul spital, prima capela si prima universitate.

In mijlocul tarii, cele trei importante lanturi muntoase, aproape paralele intre ele, traverseaza tara de la est la vest. Cordilierii Centrali sunt cei mai inalti munti de pe insula. Ei includ Pico Duarte, cel mai inalt varf din Caraibe, cu o inaltime de 3.175 m. Influenta europeana se observa in numeroasele cladiri coloniale ale capitalei Santo Domingo, in timp ce mostenirea africana, inradacinata atunci cand spaniolii au adus sclavi africani pe insula, se reflecta in muzica locala.

 

Cantecele si dansurile populare, merengue si bachata in mod special, imbina in mod fericit cele doua mosteniri, fiind prezente la carnavalurile si festivalurile care atrag un mare numar de turisti dar si muzicieni de talie internationala.

Peisajul pe care-l ofera aceasta tara, care l-a fermecat si pe Cristofor Columb, este dominat de verdele crud al muntilor impaduriti, al vailor si campiilor, solul fertil si plajele superbe de pe coasta nordica, sud-estica si estica, care se intind pana in apropierea muntilor.   

Costele insulei au un decor muntos de o frumusete inimaginabila, culminand cu varful Pico Duarte ce atinge inaltimea de 3175 m. Un adevarat paradis in Marea Craibelor, aceasta destinatie are de oferit cate ceva pentru fiecare: plaje din cele mai apreciate in lume cu nispi alb si fin, scaldate in ape cristaline si linistite, cele mai cunoscute fiind Playa Grande, Sosua Beach, Playa Dorada, Punta Cana si Playa Bavaro, pe suprafata careia se afla numerosi cocotieri, hoteluri de lux si complexuri all inclusive. Clima tarii este tropicala maritima si e impartita in doua sezoane importante: vara si iarna.


Capitala tarii se afla la Santo Domingo, numele complet al acestuia fiind Santo Domingo de Guzman, oras unde a fost construita prima catedrala, prima universitate si primul spital al Lumii Noi. Acesta este cel mai vechi oras locuit de europeni fara intrerupere si primul oras colonial spaniol din Lumea Noua.Santo Domingo este un oras foarte frumos, in care modernul se imbina cu farmecul societatii vechi, avand o arhitectura coloniala impresionanta.
Orasul e impartit in doua zone importante: Zona Colonial, a cuceritorilor spanioli, punctul de sosire al colonistilor si centrul administrativ. Zona Coloniala e aflata pe malul vestic al raului Ozma, o zona cu stradute pietruite, monumente istorice si numeroase exemple de arhitectura spaniola din lumea veche, ramase intacte pana in prezent.

Principalele atractii turistice ale orasului sunt: Muzeul Omului Dominican, Muzeul de Arta Moderna, Malecon, faleza cu palmieri, Estadio Quisqueya, unde puteti urmari diferite activitati sportive, Los Tres Ojos, un grup de pesteri si lagune cu apa dulce si Faro del Colon, construit in forma de cruce si care noaptea proiecteaza pe cer o raza de lumina sub forma unei cruci. Orasul este genul de oras turistic care nu doarme niciodata, avand una din cele mai atractive vieti de noapte din zona Caraibelor.

Cabarete, este un oras cochet, unde luxul se intalneste la fiecare pas. Acesta gazduieste numeroase baruri si discoteci unde ve-ti putea asculta muzica live in fiecare noapte.
Golful din oras,cu o suprafata imensa e considerat a fi unul dintre cele mai bune locatii din lume pentru windsurfing, gazduind anual competitii de windsurfing atat pentru profesionisti cat si pentru amatori. Alte activitati ce pot fi desfasurate in oras sunt: ciclismul montan, wakeboarding, ce reprezinta o combinatie intre schi nautic, snow boarding si surfing, motocross, paintball sau skate Ramp.Viata de noapte din Cabarete este foarte agitata, pe plaja existand foarte multe restaurante si cluburi, unele din ele organizand seri tematice sau muzicale.
Plaja Caleton, situata in apropiere de Cabarete, este o laguna mica cu nisip alb si ape linistite. Aceasta este mai putin aglomerata, de aceea daca aveti nevoie de o zi mai linistita, plaja este locul ideal. Una din cele mai cautate locatii din Republica Dominica este statiunea Punta Cana, amenajata in stil European si unde se pot practica o gama intreaga de sporturi maritime.
Nu lipsesc nici micile distractii din Parcul Manati sau spectacolele cu delfini si cai dresati. Plajele acesteia sunt de un alb imaculat, cu ape limpezi si siruri nesfarsite de palmieri inalti. Statiunile mari, ca niste adevarate orase va pun la dispozitie diferite modalitati de agrement precum sporturi de apa, terenuri de golf, statiuni climaterice, gradini tropicale si gradini zoologice.
Playa Dorada e o statiune ingradita, aflata in apropiere de Puerto Plata. In zona mai exista zece statiuni separate, fiecare cu propriile restaurante, cluburi si propriile modalitati de relaxare. Aceasta detine o suprafata de aproximativ 2 km de plaja, un mall care gazduieste restaurante, baruri, magazine de suveniruri, un cinematograf si un teren de golf.                              

Gustul Arabiei - Dubai


Dubai este situat in sudul Golfului Persic din Peninsula Arabica, fiind atat un oras cat si un emirat din Emiratele Arabe Unite. Fiind amplasat strategic, acesta a fost un nod comercial important din cele mai vechi timpuri. Un lider in curs de dezvoltare in economia mondiala, Dubai are, de asemenea, multe de oferit turistilor si este o piata in plina expansiune imobiliara. Arhitectura impunatoare si cultura sofisticata fac Dubaiul unul dintre cele mai frumoase destinatii turistice din lume.



Dubai
Dubai


Curiozitati despre Dubai

  • E posibil ca cuvantul Dubai sa fi evoluat de la cuvantul Daba, ceea ce inseamna „a infiltra", referindu-se la procesul prin care Golful Dubai "migreaza" spre interior. O alta versiune interesanta este cea a poetului Ahmad Mohammad Obaid, care sustine ca Dubai a primit numele de la acelasi cuvant, Daba, dar care se refera la un roi de lacuste.
  • Dubai a avut o afacere infloritoare cu perle care s-a prabusit odata cu aparitia Primului Razboi Mondial si Marii Depresiuni.
  • Dubai face parte din Desertul Arab, dar este topografic diferit de acesta. Orasul are multe deserturi de nisip, unde cresc ierburi salbatice si palmieri. In partea de est a Dubaiului se intind sabkha-uri, campii de coasta acoperite cu sare, care au cunoscut o crestere abundenta de zambile de desert.
  • In fiecare an, in primavara si toamna, peste 300 de specii de pasari migreaza prin Dubai.
    Mohammed bin Rashid Al Maktoum
    Mohammed bin Rashid Al Maktoum
  • Dubaiul are un climat arid si extrem de cald, cu mercurul termometrelor ajungand la 40°C. Precipitatiile medii anuale nu depasesc 140 ml pe metru patrat. Verile sunt predispuse furtunilor severe de nisip , cunoscute la nivel local sub numele de shamal, care pot dura zile in sir si reduc semnificativ vizibilitatea.
  • Dinastia Al Maktoum conduce Dubaiul din 1833. Orasul nu se conformeaza sistemului federal judiciar al Emiratelor Arabe Unite.
  • Cultura si vestimentatia in Dubai este mult mai diversa si liberala decat in alte emirate din EAU. Desi muzica, arta si alimentatia au o influenta araba si beduina distincta, marele aflux de straini care viziteaza si lucreaza in Dubai isi lasa puternic amprenta asupra locului, ceea ce este evident in cultura cosmopolita a societatii. In mod traditional, barbatii poarta o kandura, o roba lunga, alba, care ajunge pana la glezne si este fie de lana fie din bumbac. Femeile pot fi vazute purtand abaya, o haina neagra purtata peste haine.
kandura
kandura - haina barbatilor in Dubai
abaya
abaya - haina femeilor in Dubai

  • Exista legi stricte de comportament, sarutatul si dansul in public fiind considerate ilegale. Restrictiile religioase musulmane trebuie sa fie respectate si de non-musulmani.
  • Dubaiul are cele mai renumite mall-uri din lume, turistii venind aici in mod regulat efectiv pentru a se bucura de Festivalul de Cumparaturi din Dubai. Dubai Mall este al saptelea mall ca marime din lume, iar orasul este numit Capitala Cumparaturilor din Orientul Mijlociu.
Dubai Mall
Dubai Mall

  • Pe fiecare parte a Golfului Dubai se afla districte comerciale, cunoscute sub numele de souk. Aceste districte sunt in mod traditional renumite pentru schimbul de marfuri, aduse de catre navele de marfa arabe din Asia de Est, cunoscute sub numele de dhows.
dhow in Dubai
nava de marfa araba (dhow) in Dubai

  • Dubai este renumit pentru piata de aur, Gold Souk avand peste 250 de magazine! Se spune ca unul din fiecare cinci persoane din Dubai cumpara cel putin cinci bijuterii anual.
Gold Souk
Gold Souk Dubai

  • In Dubai se gasesc unii dintre cei mai inalti zgarie-nori din lume. Burj Khalifa este cea mai inalta structura construita de om pe pamant, cu o inaltime de 828,141 metri. Cea mai inalta cladire rezidentiala din lume, Marina 23 este, de asemenea, situata in Dubai. Cel mai inalt hotel din lume, Turnul Rose sau Rose Rayhaan, se gaseste, de asemenea, in Dubai, avand o inaltime de 332,84 metri.
Burj Khalifa
Burj Khalifa, Dubai - cea mai inalta cladire din lume

Marina 23, Dubai
Marina 23, Dubai - cea mai inalta cladire rezidentiala din lume

Turnul Rose, Dubai
Turnul Rose, Dubai - cel mai inalt hotel din lume

  • Burj Al Arab, construit in forma de nava dhow, este unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume si al patrulea ca inaltime, fiind construit pe o insula artificiala, la 85 de metri de plaja Jumeirah. Unul dintre restaurantele sale, Al Mahara, dispune de un acvariu masiv din sticla acrilica. Intrarea in acest restaurant se face printr-un voiaj cu submarinul.
Burj Al Arab, Dubai
Burj Al Arab, Dubai, unul dintre cele mai luxoase hoteluri din lume

  • Dubai Mall, parte din Burj Khalifa, este cel mai mare mall din lume. Acesta gazduieste Centrul Aquarium and Discovery, care are distinctia unica de a detine recordul mondial pentru cel mai mare panou acrilic.
Acvariul din Dubai
Acvariul din Dubai Mall

  • In Mallul Emiratelor se gaseste si Ski Dubai, o locatie de schi de interior cu o suprafata de 22500 de metri patrati. Aici se afla , de asemenea, Snow Parc, cel mai mare parc cu zapada de interior din lume, cu o suprafata de 3000 de metri patrati.
Ski Dubai
Ski Dubai

Snow Parc
Snow Parc, Dubai

  • Insulele Palm, un grup de insule artificiale, sunt construite utilizand tehnici de asanare a terenurilor, in Dubai. Odata finalizate, aceste insule vor forma cel mai mare arhipelag realizat vreodata si va gazdui proprietati rezidentiale pe malul marii, hoteluri de lux, parcuri tematice, centre de divertisment, mall-uri, centre sportive si multe altele.
Insulele Palm
Insulele Palm, Dubai

  • Aeroportul International Dubai ocupa pozitia 5 intre cele mai aglomerate aeroporturi din lume in ce priveste traficul de pasageri si pozitia a 8-a printre cele mai aglomerate aeroporturi din lume dpdv al tranportului de marfa.
Aeroportul International Dubai
Aeroportul International Dubai

Aventuri in Madagascar





Madagascar pentru multi un simplu vis, pentru altii un refugiu, este locul perfect pentru relaxare, iar pentru cei care au mai fost si doresc sa revina reprezinta un taram al salbaticiei si al frumusetii. Madagascar este a 4-a insula ca marime din lume.

Insula este situata in Oceanul Indian, pe coasta de Sud-Est a Africii. Ea poate fi impartita in trei parti principale: Coasta de Est, o fasie ingusta de coaste abrupte, Coasta Centrala ajungand pana la altitudinea de 9450 m si Coasta de Vest aici aflandu-se cele mai multe specii de plante si animale.

Denumirea insulei Madagascar apartine lui Marco Polo care o da dupa numele bastinasilor si inseamna „tara malgasa”. Mai putin de 20% din populatia Madagascarului face parte din mediul urban. Satele sunt foarte multe si impresioneaza orice turist prin frumusetea lor. Limba vorbita in Madagascar este malgasa. Este vorbita de aproximativ 18 milioane de oameni. Locuitorii sunt foarte primitori si relaxati, desi au unele obiceiuri ciudate cu privire la timp , de exemplu un mijloc de transport in comun nu porneste la drum pana cand nu se umple.

In unele regiuni la sarbatoarea satului se obisnuieste sa se invite un stramos, acesta fiind dezgropat pentru a participa fizic la sarbatoare.

Alegand sa iti petreci vacanta in Madagascar vei avea parte de o exeperienta incredibila. Madagascar este destinatia perfecta pentru orice perioada a anului, pentru toate varstele, pentru toate bugetele si pentru toate gusturile. Daca va place aventura, pustiul neatins, Insula Madagascar este alegerea potrivita.

Antananarivo, orasul - capitala Madagascarului este localizat in centrul insulei la o altitudine ce il face destul de greu accesibil – 1600 de metri. Cel mai mare oras al Madagascarului este si centrul cultural, religios, administrativ si economic al Republicii. Are o populatie de 800.000 de locuitori si cateva atractii turistice mai putin conventionale.
Fondat in secolul al XVII-lea, orasul este cunoscut astazi printre localnici sub numele prescurtat de Tana in timp ce francezii ii spun inca Tananarive. Printre atractiile locale se afla cele doua forturi construite la capatul de est si respectiv de vest ale orasului, Palatul Rova – construit in secolul al XIX-lea ca resedinta a dinastiei Merina, Muzeul de Istorie, Gradina Zoologica si, desigur, piata Zoma – a doua ca marime din lume dupa cea din Beijing.

SANATATE
In Madagascar nu se solicita certificate de sanatate si nici vaccinarea nu este obligatorie, dar se recomanda vaccinul contra hepatitei si a malariei, riscul de contactare a malariei existand tot timpul anului.

• Purtati camasi cu maneca lunga, pantaloni lungi, iar zonele ramase descoperite protejati-le cu solutii contra tantarilor. Noaptea dormiti sub plasele de tantari;
• Protejati-va pielea contra razelor de soare si purtati intotdeauna o palarie pe cap;
• Beti foarte multa apa pentru a evita deshidratarea – este de preferat sa beti apa imbuteliata;
• Aveti grija la orice intepatura de insecte si cereti imediat sfatul medicului daca acestea va provoaca disconfort.


Gustati din delicatesele locale!






Fiecare regiune a Madagascarului are secretele sale in ceea ce priveste gastronomia, astfel pe coasta de Nord-Est veti putea savura preparate precum vanilie cu carne de pui sau rata si cocosul cu crustacee. Principlalele feluri de mancare din Madagascar sunt: romazava- o supa din carne si frunze verzi si ravitoto- o tocana din carne de porc si frunze de amoniac, peste, languste, creveti, carne de zebu, fructe exotice. Si ca desert nu trebuie sa lipseasca "Doamna vanilie", foarte populara in Madagascar. Bautura traditionala este apa de orez, iar sucurile naturale variaza in functie de sezon: papaya, mango si trestia de zahar.

Modalitati de distractie

Cei interesati de restaurante, cluburi, viata de noapte, muzee sau arhitectura urbana, cu siguranta, nu au ce cauta in Madagascar. Acesta este locul in care domneste natura salbatica, neimblinzita, cu o flora si o fauna cu totul iesite din comun. Plajele pustii, padurile tropicale, muntii abrupti, cu o geologie rar intalnita, sunt elementele care atrag turistii catre insula indepartata a Madagascarului.

Shopping

Cele mai renumite produse in Madagascar sunt textilele. Hainele cu tesatura fina sunt foarte cerute pe piata mondiala. Produsele artizanale sunt mai frumoase decat orice altceva. Turistii prefera de asemenea si obiectele din lemn. Acestea sunt lucrate cu atata maiestrie si pricepere incat indata ce le veti vedea nu va veti putea abtine sa nu le cumparati.
Turistii pot cumpara de asemenea si bijuterii. Daca sunteti in cautare de cadouri si suveniruri, pietele sunt locurile ideale unde puteti merge. Cele mai bune le gasiti in Antananarivo dar si in alte orase mari. Cateva obiecte traditionale: obiecte din argint, bijuterii din pietre pretioase, obiecte din rafie, stuf sau paie.

Nu ratati in Madagascar!

Aici este singurul loc din lume unde puteti admira sase specii ale giganticului baobab. In tinuturile Tulear, Betioky si Berenty creste bonsaiul urias. Cafeaua, trifoiul si vanilia imprastie miresme unice in aceste tinuturi de basm. Parcul National Isaio, supranumit ‘canionul maimutelor’, adaposteste sute de lemuri, aici putandu-se vizita pestera unde se presupune ca au innoptat marinarii portughezi in urma unui naufragiu din secolul al XVI-lea.
Pe plajele din Ifaty va veti relaxa in bungalowurile primitoare, admirand turcoazul lagunei din vecinatate. Nu puteti parasi aceasta tara fara a face o excursie in salbaticul tinut Bezaha, renumit prin picturile si sculpturile sale, cat si prin mormintele regale de la Mahafaly si Antandroy.
Fort Dauphin este cel mai exotic tinut al Madagascarului; aici nu veti gasi nici un hotel; doar ghizii si soferii locali ii cunosc tainele.
Nosy Bohara, supranumita ‘insula femeilor’, nu mai adaposteste astazi pirati fiorosi, ci va incanta cu vegetatia sa luxurianta, cu parfumul unic al numeroaselor specii de ylang-ylang, trandafir si orhidee. In parcul national Montagne d’Ambre vizitatorul este fascinat de minunatele cascade, de joaca inepuizabila a lemurilor, de lacurile cristaline si isi poate satisface spiritul de aventura admirand in tacere crocodilii ce aproape ca au infestat legendarul lac Antanavo.
O excursie in salbaticul tinut Bezaha, renumit prin picturile si sculpturile sale, cat si prin mormintele regale de la Mahafaly si Antandroy, v-ar aduce aminte cu siguranta de momentele unice petrecute in Madagascar.
O plimbare prin Parcul National Isao, supranumit "canionul maimutelor" v-ar starni curiozitatea, de mit istoric, in cautarea luminitei de la capatul tunelului, in pestera unde se presupune ca au innoptat marinarii portughezi in urma unui naufragiu din secolul al XVI-lea.