marți, 10 aprilie 2012

Sfaturi practice - Istanbul

Sfaturi practice pentru o vacanta perfecta la Istanbul

Moneda.
Moneda oficiala in Turcia este Lira Turceasca (TL - Turk Lirasi), care este divizata in 100 de kurush si se gaseste in valori de 5, 10, 20, 50, 100 si 200. Monezile sunt de 5, 10, 25 si 50. Moneda turceasca (TL) s-a schimbat pe 1 ianuarie 2009 dar in anul 2009 va functiona concomitent cu vechea moneda (YTL). Aveti insa grija sa nu acceptati monede mai vechi de 2005, deoarece ele nu mai sunt valabile.
In Turcia, de asemenea puteti utiliza cardul. Sunt acceptate VISA, MASTERCARD/EUROCARD, AMERICAN EXPRESS pe care le puteti utiliza la hotel, la benzinarii, la magazinele de suveniruri, la restaurante etc.

Limba oficiala este limba turca (vorbita de 90% dintre locuitorii Turciei) dar engleza este si ea foarte raspandita in Turcia. Minoritatile includ curzi (6% din populatie), arabi(1,2% din populatie), cerchezi (0,09% din populatie), greci, armeni si evrei. Limba turca contine 8 vocale si 21 de consoane.

Sanatate. Desi, pentru estul si sud-estul Turciei exista cateva recomadari de vaccinuri pe care un turist ar trebui sa le faca inainte de a calatorii(vaccin pentru hepatita A, hepatita B , vaccin pentru febra tifoida, antitetanus, rubeola, oreion, pojar (cate doua doze pentru calatorii nascuti dupa anul 1956) si vaccin antirabic (pentru calatorii care se expun muscaturilor animalelor) si un vaccin pentru malarie, pentru orasele mari din vestul Turciei cat si pentru statiunile pline de turisti din vestul si sud-vestul tarii, nu exista recomadari de vaccinuri.

Bacsisurile. In restaurante, bacsisurile sunt in jur de 10% din valoarea notei de plata iar pentru taxi este suficient sa rotunjiti suma. Pentru grupuri mari de turisiti, ghizii turistici se asteapta sa primeasca 5 EUR de la fiecare persoana pe zi iar soferii de autobuz se multumesc cu jumatate din suma ghizilor.
Obiceiuri.
O parte din obiceiurile din Turcia sunt legate de gesturi. Cand doua persoane se intalnesc se saluta printr-o strangere de mana insa acest lucru, intre persoane de sexe opuse, trebuie evitat in zonele rurale datorita religiei islamice.
Un alt obicei turcesc este sa iei loc pe podea stand cu picioarele incrucisate ceea ce nu este foarte confortabili, mai ales pentru cei din vest care nu sunt obisnuiti cu asta. De asemenea, este nepoliticos sa se arate cu degetul spre o persoana la fel cum este nepoliticos sa arati gesturi de afectiune in public. Nepoliticos, in Turcia, dar si oriunde in Europa, este sa te scobesti in nas sau in dinti in public.
Da si Nu creeaza confuzie in Turcia. Miscand capul lateral le veti da senzatia ca nu ati inteles despre ce este vorba. Pentru a indica ca nu doriti ceva trebuie sa ridicati capul si sprancenele in acelasi timp.
Cateva obiceiuri legate de vizitarea moscheelor: trebuie sa va descaltati inainte de a pasi pe covorul din interiorul unei moschei, trebuie sa va imbracati decent astfel incat corpul si picioarele sa fie acoperite, femeile trebuie sa-si acopere parul iar barbatii trebuie sa evite pantalonii scurti dar in unele moschei ingrijitorii le ofera robe lungi turistilor imbracati necorespunzatori.
Siguranta. In general, este sigur sa calatoresti in Istanbul, prezenta politiei in oras fiind insa destul de mica. In 2003, au avut loc o serie de bombardamente islamice ale sinagogilor si ale unor institutii din vest (consulatul englez, si cladirile de birouri ale bancii HSBC) au ucis 60 de oameni incluzand si 6 straini. In 2006, bombardamentele separatistilor kurzi au ranit cativa turisti in Istanbul si in statiunile de pe coasta. Ca in oricare alt oras plin de turisti, trebuie sa aveti grija la hotii de buzunar daca veti calatori cu metroul, tramvaiul, autobuzul si daca va veti afla intr-o zona aglomerata.
Comunicatii. Codul de tara pentru telefoane in Tucia este +90 iar pentru Istanbul-partea europeana prefixul este 212 si pentru Istanbul-partea asiatica este 216. Internetul este foarte folosit majoritatea firmelor preferand internetul ca metoda de comunicare.
Oficiile postale din Turcia sunt galbene si au sigla PTT. Oficiile postale sunt deschise de luni pana vineri intre 8:30 si 17:00.
In Istanbul sunt doua aeroporturi: aeroportul Ataturk, situat in partea europeana la 25 de kilometri de centrul orasului si aeroportul Sabiha Gokcen, situat in partea asiatica. Aeroportul Ataturk dispune de o linie de autobuz (Havas) care circula la fiecare 30 de minute intre orele 5:00 si 23:00 iar pretul unui bilet este de 4 EUR. Pretul pe kilometru la taxiuri este in jur de 1 YTL iar intre miezul noptii si 6 dimineata pretul creste cu 50%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu