Este imposibil sa nu te indragostesti de Paris. Oamenii orasului sunt stilati si cocheti, arhitectura sa seducatoare, restaurantele si viata de noapte sunt dedicate placerii iar pe strazile sale sunt împrastiate vise.
Nu putem spune ca exista un moment cel mai bun de a vizita Parisul, în fiecare sezon orasul este intotdeauna plin de viata. Zilele de vara pot fi petrecute lenevind pe malurile Senei, sorbindu-se o bautura la o cafenea sau mergand intr-una din multele gradini sau paduri ale orasului. In noptile de iarna se poate merge la patinoarele in aer liber, iar în primavara anului artistii umplu aerul din afara Centrului Pompidou.
Turnul Eiffel
Este imposibil sa va imaginati Parisul fara Turnul Eiffel, desi demolarea uneia dintre cele mai recognoscibile structuri din lume fusese initial programata pentru anul 1909. Singurul lucru care a salvat Turnul Eiffel de la distrugere a fost realizarea importantei sale intr-o noua si ascendenta forma de comunicare : comunicatiile radio transatlantice. Inaltimea turnului a fost un motiv pentru multe dintre criticile timpurii, insa tot ea l-a salvat intr-un final, astfel incat a devenit simbolul dominant al Frantei.
Montmartre
Exista doua explicatii obisnuite pentru numele Montmartre. Una consta in faptul ca vine de la Mons Mercurii (Muntele lui Mercur), dupa un templu al lui Mercur despre care se spune ca a fost aici, iar cealalta se refera la numele Muntelui Martirilor, despre care legenda spune ca Sf. Dionysius (Denis), primul arhiepiscop al Parisului, a fost executat aici impreuna cu insotitorii sai Rusticus si Eleutherius.
Astazi acolo se afla trei Montmartre: Butte Montmartre, dealul (de 129 metri inaltime) pe care se afla Sacre Coeur, Place du Tertre si numeroase alte mici teatre si reviste precum spectacolul nebun al lui Michou pe strada Martirilor; cartierul rezidential din Montmartre, precum si cartierul distractiv de pe Bulevardul Clichy cu numeroasele sale amplasamente erotice ce se pot gasi si in jurul legendarului Moulin Rouge si pe strazile adiacente.
Moulin Rouge
Cel mai faimos cabaret din Paris a fost fondat in 1889 si avea dansatoare ce apareau in postere viu-colorate realizate de Toulose-Lautrec. Emblema cabaretului, o moara de vant rosie (o replica din anul 1925 a unei mori din secolul XIX), se afla deasupra cladirii si atrage mii de turisti anual.
Muzeul Luvru
Unul din cele mai mari muzee de arta din lume, acest edificiu adaposteste o extraordinara colectie de picturi, sculpturi si antichitati din intreaga lume. Luvru a fost deschis pentru public in 1793, imediat dupa revolutie, pentru a afisa comorile spectaculoase jefuite de la palatele regale. Cea mai cunoscuta atractie este enigmatica Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, care este protejata de sticla in propria camera. Colectiile permanente sunt impartite in colectii egiptene, grecesti, romane si antichitati din Asia, pictura, desen, sculptura si obiecte de arta. Nici nu va ganditi sa va propuneti sa-l vizitati pe tot intr-o zi.
Notre Dame
Notre-Dame se intinde larg peste Place de Parvis, pe Isle de la Cité, si ca simbolul cel mai rezistent din Paris este o atractie turistica foarte interesanta. Construita intre 1163 si 1345 Catedrala este considerata una dintre capodoperele in stil gotic. Interiorul masiv are o capacitatea de 6000 de personae si este dominat de trei spectaculoase ferestre. Sa urci cele 387 de trepte in partea superioara a turnurilor merita efortul pentru o vedere panoramica a orasului. Turnul detine clopotul mare strans legat de Quasimodo, cocosatul fictiv. In partea opusa usii de Nord este un muzeu care afiseaza istoria catedralei, in timp ce in piata din fata catedralei este cripta care adaposteste muzeul arheologic Notre-Dame.
Palais de Justice
Fiin practic inima sistemului legislativ francez, imensul Palais de Justice se afla pe Boulevard du Palais, pe locul unui fost palat roman, unde in anul 360 a fost incoronat imparatul Iulian. Incepand cu secolul al XVI-lea si pana la Revolutia Franceza, acesta a fost gazda Parlamentului Parisului (Parlement de Paris). In acest palat se afla de asemenea si Conciergerie , o fosta inchisoare, devenita intre timp muzeu, unde Maria Antoaneta a fost inchisa inainte de a fi executata.In exteriorul cladirii se pot admira lucrari ale sculptorului Jean-Marie Bonnassieux.
Palatul Luxembourg
Palatul si Gradinile Luxembourg se afla pe locul unei vechi tabere romane. In 1257 o manastire a fost construita aici. Palatul Luxembourg a fost construit intre anii 1615-1627. Dupa ce Henric al IV-lea a fost asasinat, sotia sa , Maria de Medici, a decis sa construiasca un imens si luxos palat in districtul Luxembourg . Aceasta a cumparat Hotel Flanco de Luxembourg, si cele 7 hectare ale acestuia, ajungand impreuna cu alte cateva proprietati invecinate la o suprafata de 8 hectare. Dupa cumpararea Hotelului, vaduva i-a cerut lui Solomon de Brosse sa-i construiasca un palat , folosind drept model casa in care aceasta a copilarit, Pitti Palaco din Florenta. Solomon de Brosse, insa, impreuna cu arhitectii Alphonse de Gisors si Jacques Le Mercier, au proiectat palatul intr-un stil francez si nu italian.
Place de la Concorde
Spatioasa Piata a Armoniei (Place de la Concorde) din Paris se gaseste la intersectia a doua mari axe (Luvru – Arcul de Triumf si Madeleine – Paris – Bourbon), fiind recunoscuta drept una dintre cele mai rafinate scuaruri din lume. Numita initial Piata Ludovic al XV-lea, cu o statuie ecvestra a regelui in centru, a fost proiectata de arhitectul Jacques- Ange Gabriel, care intre anii 1755 si 1775 a construit doua cladiri magnifice pe partea nordica a pietei, flancand Rue Royale: la dreapta Ministerul Marinei (din 1792l numit initial „Garde-Meuble de la Couronne”, magazinul de mobila regal), la stanga elegantul Hotel Crillon.
In timpul Revolutiei Franceze statuia regelui a fost distrusa, piata a fost redenumita in Piata Revolutiei si o ghilotina a fost amplasata aici. Printre multele sute de executati aici se numara Ludovic al XVI-lea si Maria Antoaneta, Mme Dubarry, Charlotte Corday, Danton si, in sfarsit, Robespierre si sustinatorii sai.
Pont Saint-Louis
Pont Saint-Louis este un pod peste raul Sena ce uneste Île de la Cité cu Île Saint-Louis. Podul de azi este al saptalea din istorie care leaga cele doua insule, pont Saint-Landry (1630-1634) fiind primul dintre acestea. In 1717 un pod de lemn a fost construit si denumit "Pont Rouge", datorita culorii in care era vopsit. A fost distrus in 1795 insa a fost reconstruit in 1804 , sub indrumarea inginerului Dumoustier, avand 70 de metrii lungime si 10 metrii latime. In 1862 podul a fost reconstruit, de data aceasta insa din metal, insa si acesta va fi demolat aproape 100 de ani mai tarziu in 1939. Constructia la podul actual a inceput in 1968 si finalizata in 1970.
Acvariul Tropical Paris
Acvariul tropical, aflat in partea de vest a Bois de Vincennes, este poate cel mai interesant din Paris, cu pesti si alte creaturi marine din intreaga lume, expuse in acvariile din cele 12 camere ale cladirii. Acvariul a fost infiintat in 1931 si gazduit in una din putinele cladiri ramase dupa Expozitia 'Coloniale' din acel an. Pe langa faptul ca este un important obiectiv turistic, acvariul are si un rol educativ.
Arcul de Triumf din Paris
Cel mai mare Arc de Triumf din lume, Arcul de Triumf de l'Etoile este situat in centrul unei stele configurate de 12 cai radiante. Masoara 51 metri inaltime iar numele luptelor importante castigate in timpul revolutiilor si razboaielor napoleoniene sunt gravate in partea de sus a arcului. Numele unor victorii mai puţin importante precum si numele celor 558 generali pot fi gasite pe peretii din interior. Incepand cu 1920, mormantul Soldatului Necunoscut al Frantei a fost adapostit sub arc. Flacara eterna comemoreaza mortii din cele doua razboaie mondiale si este reaprinsa in fiecare seara la ora 18:00. Pe 14 iulie, Ziua Nationala a Frantei, cunoscuta sub numele de Ziua Bastiliei, o parada militara incepe de la arc si vine in jos pe Champs Elysées.
Arhivele Nationale din Paris
Arhivele Nationale ale Frantei sunt gazduite in aripa Soubise a hotelului Hôtel de Rohan-Soubise. Aici veti gasi mobila de antichitate si picturi din secolul XVII, insa in primul rand documente - de la scrisori medievale scrise de Ioana D'Arc pana la testamentul lui Napoleon si al regelui Ludovic al XIV-lea. Peretii si tavanul din interior sunt pictate si impodobite intr-un extravagant stil rococo.
Bazilica Sacré-Cœur
"Bazilica Inimilor Pure", ce se afla in varful binecunoscutului deal Montmartre, a fost construita din contibutiile adunate de la catolicii parizieni, in memoria victimelor razboiului Franco-Prusac 1870-1871. Constructia a inceput in anul 1873, insa bazilica a fost sfintita abia in anul 1919.Daca urcati cele 234 de trepte pana in domul bazilicii veti putea admira o priveliste superba a Parisului.
Cinemateca Franceza
Dupa o perioda lunga de pregatire aceasta institutie culturala nationala, cunoscuta pentru difuzarea filmelor frantuzesti clasice precum si a celor mai importante pelicule straine, s-a mutat intr-o uimitoare cladire post-modernista si si-a deschis portile publicului larg dornic sa-i admire expozitia permanenta (Passion Cinéma), cat si cea termporara(Espace Cinéphile). In cladire se afla si cinematografe si Bibliothèque du Film (Biblioteca filmelor), pentru cei ce vor sa studieze istoria filmului. Intrarea se afla in piata Leonard Bernstein.
Conciergerie
Aceasta cladire a fost ridicata in secolul al XIV-lea si a fost initial un palat regal, insa cu timpul a pierdut favoarea regilor Frantei devenind o inchisoare si camera de tortura. Sala Cavaleriei ( Salle des Gens d'Armes), este prin marimea sa si prezenta elementelor gotice, un bun exemplu al stilului Rayonnant, fiind totodata cea mai mare de acest fel din Europa.In timpul ''Regimului Terorii''(1983-94), cladirea a fost folosita pentru incarcerarea presupusilor inamici ai Revolutiei, pana la judecarea acestora in Palatul Justitie din apropiere. Printre cei 2700 de prizonieri ai catacombelor inchisorii s-au aflat si personaje celebre precum regina Maria Antoaneta sau revolutionarii Robespierre si Danton.
Jardin des Plantes
Gradina Plantelor este principala gradina botanica din Franta. Acoperind 28 de hectare (280.000 metri patrati), gradina a fost plantata initial de doctorul lui Ludovic al XIII-lea in 1626 drept o gradina cu plante medicinale. In 1640, a devenit prima gradina publica din Paris. In 1739, dupa o lunga perioada de declin, gradinile au fost extinse foarte mult si un labirint numit „Labirintul” a fost adaugat. Exista si in zilele noastre. Gradina de Plante intretine o scoala botanica ce construieste gradini demonstrative si antreneaza botanisti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu