joi, 17 mai 2012

Top 10 cele mai frumoase vederi panoramice

Stim cu totii ca soarele este unul singur pentru toti. Cu toate acestea, apusul este mai frumos la marginea oceanului, decat, sa zicem, in Omaha. Toate apele sunt la fel, insa Marea Caraibelor exercita o magie asupra privirii mai puternica decat cea araului Detroit. Vederile panoramice sunt adesea unul dintre principalele motive pentru care calatorim.

In mod cert, nu toate panoramele au acelasi efect, de aceea am realizat lista celor mai frumoase 10 viziuni din lume. Pentru a nu fi confundate cu cele mai frumoase locuri de pe pamant, sau cu minunile lumii, am inclus si punctele de unde viziunea panoramica poate fi admirata in cel mai mic detaliu. Pe langa locurile deja celebre, topul nostru cuprinde si zone mai putin cunoscute, dar care merita descoperite – unele naturale, altele create de catre oameni. Toate merita atentia dumneavoastra!
10. Muntele Corcovado, Rio de Janeiro, Brazilia
Rio de Janeiro este un foarte aproape de nivelul marii, de aceea pentru a admira o viziune completa asupra orasului, trebuie sa gasiti un loc cu altitudine. Cu o inaltime de doar 700 m, Muntele Corcovado este totusi o alegere foarte buna. Cum urcsti catre varf? Foarte simplu – urmati-l pe Isus. Intrucat este vizibil de la kilometric distanta, acest munte a fost ales drept locul unde a fost inaltata celebra statuie a lui Isus, inalta de 50 m, in 1931.

Cel mai bun moment: In mod cert, nu in preajma Anului Nou sau a Carnavalului, insa orice alta zi senina este perfecta.

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Muntele Corcovado, Brazilia 22° 57' 5" S 43° 12' 39" W
9. Stancile albe din Dover, Marea Britanie
In mod cert, nu v-ati fi imaginat ca un morman de creature moarte din mare ar putea constitui o priveliste prea frumoasa, si cu siguranta nu va asteptati sa-l intalniti in topul celor mai frumoase vederi panoramice din lume. Surpiza este imensa, si se datoreaza eroziunii marii de-a lungul a milioane de ani. Stancile albe din Doven sunt adesea ultimul lucru pe care-l vad cei ce parasesc Marea Britanie, si totodata, primul care-i intampina la intoarcere. Intr-o zi cu cer senin deasupra Canalului Manecii, Stancile Albe sunt vizibile din Franta.

Cel mai bun moment: In zilele saptamanii, toamna tarziu sau primavera devreme

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Stramtoarea Dover, 51° 7' 46.2" N 1° 18' 32.04" E
8. Times Square, New York City, SUA
Daca vreti sa aveti New York-ul la picioare, trebuie sa mergeti in locul preferat al lui Dick Clark si Naked Cowboy, care nu poate fi altul decat Times Square. Cu douazeci de ani in urma, la lasarea serii, in acest loc trebuia fie sa bravezi, fie sa ratacesti fara directie. Acum treizeci de ani, oamenii evitau zona chiar si in timpul zilei. Astazi, Times Square este esenta New York-ului, plin de reclame, magazine si, intr-un fel, transformat intr-un loc "sanatos". Turistii din Midwest exploreaza in siguranta boutique-urile, barurile si restaurantele, spre dezamagirea localnicilor, carora le lipsesc vremurile cand aveau monopol asupra Time Square.

Cel mai bun moment: Seara, primavera sau toamna (sau, daca aveti curaj, de Anul Nou)

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Broadway & Seventh Avenue, New York City, 40° 45' 23.72" N 73° 59' 10.54" W
7. Muntele Everest, Tibet, China
Simplul motiv "pentru ca este acolo" este probabil primul si ultimul pas accesibil inainte de a ajunge sa vezi lumea de la inaltimea celui mai grandios munte din lume. O modalitate de a evita cheltuirea a mii de dolari si asumarea riscului de a muri incercand sa escaladati Everestul, este sa-l admirati din Kalla Pattar, in Nepal – un loc din ce in ce mai popular pentru cei ce nu sunt tocmai fani ai alpinismului. Datorita reliefului extreme de abrupt, cea mai buna viziune panoramica a Muntelui Everest este de la o distanta mare, care nu diminueaza cu nimic spectaculozitatea peisajului. Unde mai pui ca evitati complet degeraturile si va intoarceti acasa cu toate degetele de la maini si picioare!

Cel mai bun moment: Mai sau Octombrie, daca vreti sa vedeti si expeditii montane

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Kalla Pattar, Nepal 27° 59' 17" N 86° 55' 31" E
6. Piata Rosie/Kremlin/Catedrala Sf. Vasile, Moscova, Rusia
Oricine suficient de in varsta pentru a calatori pe cont propriu va incerca un sentiment special in Piata Rosie – locul de unde a pornit Razboiul Rece, locul de care americanilor li s-a spus sa se teama inca de mici copii. Cu toate ca astazi nu mai are nimic care sa sperie pe cineva, iar moscovitii pot fi chiar foarte ospitalieri, vederea Pietei rosii este pe cat de impresionanta pe atat de intimidanta. De-a lungul secolelor a gazduit ceremonii guvernamentale, parade militare, imaginea lui Lenin, si, ceva mai recent, pe McCartney. Este vorba de V.I. Lenin, liderul sovietic ale carui ramasite sunt pastrate in mausoleul din Piata Rosie. Si, desi poate spre completa dezaprobare a lui Lenin, celebrul Beatle, Paul McCartney a concertat in aceasta faimoasa Piata.

Cel mai bun moment: in timpul zilei, primavara sau toamna

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Piata Rosie, Moscova, 55° 45' 15" N 37° 37' 12" E
5. Marele Canion, Arizona
Exista ceva legat de pustiul desert American care iti poate limpezi mintea si instaura pacea spirituala intr-o secunda – Marele Canion, ale carui capete din nord si sud atrag cei mai multi vizitatori. Pentru cea mai spectaculoasa vedere panoramica asupra Marelui Canion, incercati puntea Skywalk, inaugurata la inceputul anilor 2007, unind peretii de la capatul vestic al canionului. Tribul Hualapai va va duce intr-o calatorie de 22 km, pentru care veti pati maxim 75 usd. Exista o singura alta cale de a obtine aceasta priveliste asupra Marelui Canion, una in mod sigur, mult mai periculoasa.

Cel mai bun moment: in timpul sapamanii, seara, depinde de sezon

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Skywalk, 36° 0' 44" N 113° 48' 40" W
4. Turnul Eiffel, Paris, Franta
Am fi putut crea un top al celor mai frumoase vederi panoramice numai din Paris, si tot ar fi trebuit sa eliminam cateva locuri spectaculoase. O modalitate excelenta pentru a te "scufunda" in priveliste in timp ce experimentati placerile pariziene este sa luati cina la Restaurantul Georges, la Centrul Pompidou, si, daca vremea tine cu dumeavoastra, alegeti o masa pe terasa. Puteti sa spuneti ce vreti despre meniul fusion Asiatic- Francez, insa cu siguranta vederea panoramica asupra Turnului Eiffel si a Catedralei Notre Dame merita fiecare cent si fiecare secunda din timpul dumeavoastra.

Cel mai bun moment: serile de primavara

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Restaurantul Georges, Centrul Pompidou, Paris 48° 52' 0" N 2° 19' 59" E
3. Plaja Lanikai, Lanikai, Haiwaii
Hawaii fi esenta clieseurilor turistice, sau poate fi destinatia vietii tale – depinde in mare masura unde si cand calatoresti in aceasta destinatie. In cazul celebrei Plaje Lanikai, timpul este totul – privita drept una dintre plajele de top din lume, cu cele mai fierbinti "privelisti" de bikini, apusurile de soare sunt de fapt adevarata atractie a acestei zone. Intr-adevar, un pic ironic sa mergeti in cel mai vestic stat pentru cel mai frumos rasarit, dar daca ajungeti la timpul potrivit, senzatia paradisului este garantata!

Cel mai bun moment: orice moment al zilei, iar rasaritul este de neinlocuit;

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Lanikai, Oahu 21° 29' 46.88" N 157° 51' 33.56" W
2. Muntii Lipu si Yaoshan, Guilin, China
In SUA, tot ce este "vechi" se afla inca in preajma – la urma urmei sunt state care nu sunt mai vechi de 50 de ani. O excursie in Asia poate schimba complet perspectiva pentru un turist care stie sa aprecieze valorile. Desi mai putin vizitat decat alte orase din Asia, si chiar din China, merita efortul de a vizita nord-estul orasului Guilian, unde spectaculoasele vederi slefuite de mii de ani vor schimba orcui ideea de "vechi". Privelistea asupra Muntilor Lipu si Yaoshan de la Raul Lijiang pur si simplu nu poate fi descrisa in cuvinte. Un singur sfat – mergeti acolo!

Cel mai bun moment: vara tarzie, toamna timpurie

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Raul Lijiang, China 25° 16' 14" N 110° 17' 31" E
1. Acropolis, Atena, Grecia
Numai vederea de la Acropolis asupra intregului oras este o senzatie, insa cu adevarat spectaculos este sa intorci capul sis a descoperi incredibilul monument, introdus in patrimonial UNESCO. Ruinele dureaza de secole inainte de Christos. In Atena, Partenonul, Templul Atenei si alte monumente sunt impresionante si intrigante totodata. O parte din istoria acestor ruine se cunoaste, mare parte se pierde intre legendele mitologiei Greciei. Nu numai cladirea Acropolis-ului a trecut testul timpului, ci si vederea splendida asupra Atenei.

Cel mai bun moment: in timpul zilei, primavara si toamna

Cel mai bun punct de observare, latitudine, longitudine: Acropolis, Atena, 37° 58' 17.12" N 23° 43' 34.2" E

Cu atatea minuni in lumea ce ne inconjoara, este foarte dificil sa alegi doar zece. Poate ca dumneavoastra ati alege alte si alte splendori panoramice – important este ca exista si ca merita vazute. Asa ca – deschideti ochii si priviti-le!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu