joi, 17 mai 2012

Top 10 Orase high-tech

Nu am ajuns inca sa avem masini zburatoare si mancare intr-o pastila, insa avem internet, televizor cu high definition si Ipod – tehnologia avansata face viata in secolul 21 foarte interesanta. De unde vine insa acest viitor tehnologic? Uimitor, insa acesta este pregatit de catre un grup select de orase care gazduiesc o puternica acitivitate de cercetare si dezvoltare tehnologica, precum si o populatie entuziasta care adopta imediat aceasta tehnologie. De la America de Nord la Asia, trecand prin cateva tari intre acestea, am compilat o lista de "orase ale tehnologiei", unde aceasta a se dezvolta intr-un ritm ametitor.

Tehnologia avanseaza iar preturile se pastreaza accesibile. Ganditi-va de cate ori v-ati schimbat telefonul in ultimii ani, si cat de repede s-a transformat acesta intr-un MP3 player, organizator sau camera video. Fiecare din aceste 10 orase a avut un cuvant de spus in cadrul acestei dezvoltari incredibila. Datorita culturii lor tehnologice si a rezidentilor care sunt impatimiti ai tehnologiei, viitorul nostru aduce din ce in ce mai mult cu filmele SF. Suntem oare foarte aproape de masinile zburatoare?
10. Tel Aviv, Israel
Se spune ca unul din patru israelieni care lucreaza in domeniul high-tech se afla la Tel Aviv, unde dintre cele zece orase tehnologice are lumii. Considerat capitala culturala a Israelului, Tel Aviv are doua ingrediente care l-au pozitionat intre cele mai dezvoltate orase din punct de vedere al inovatiilor high-tech – populatie tanara si activitate 24 hr.

Puterea tehnologica a Tel Aviv-ului a atras insasi compania Microsoft, care isi va deschide aici noul centru R&D. Cu o populatie care-si petrece online mai mult timp decat in orice alta tara, se pare ca dezvoltarea high-tech a Tel Aviv-ului nu este nici pe departe de a se opri aici.
9. Munchen, Germania
Aproape 65% din populatia Germaniei foloseste broadband Internet – cel mai mare procentaj dintre toate tarile europene – iar Munchen este considerat centrul tehnologic al tarii.

In 2003, Munchen a sugerat un lucru care l-a facut pe Steve Balmer, CEO al companiei Microsoft, sa se urce in primul avion catre Germania. Ce anume? Toate cele 14.000 computere din oras urmau sa treaca de la Microsoft la Linux, iar vizita lui Balmer nu a schimbat absolut nimic – in 2006 s-a facut tranzitia completa, iar de atunci Munchen a intrat in topul celor mai dezvoltate orase din lume din punct de vedere high-tech.

Alte elemente inteligente din sistemul high-tech al orasului Munchen sunt – internet wireless in aeroport, servicii broadband in cadrul aeronavelor pentru zborurile long-haul cu plecare din Munchen.
8. Bangalore, India
Mai mult de 35% dintre cei mai talentati programatori si cerecetatori high-tech din India lucreaza in Bangalore, participand masiv la cresterea PIB-ului Indiei. Bangalore a dezvoltat foarte multe scoli de elita pentru inginerie high-tech, care contribuie la dezvoltarea ramurii IT a economiei. Acestea au atras mai multe companii de top – Microsoft, HP, 3M si Infosys, care si-au deschis birouri in Bangalore. Facand parte din topul celor mai dezvoltate orase din punct de vedere high-tech, Bangalore a fost supranumit "Silicon Valley a Indiei". Cultura tehnologica dezvoltata se reflecta prin acoperirea Wi-Fi a majoritatii zonelor orasului. Biotech este o zona a orasului unde sunt concentrate peste 40 % din companiile biotech din Bangalore.
7. Helsinki, Finlanda
Finlandezii sunt mari iubitori de liniste, si nu agreaza vorbaria inutila, cu toate acestea au revolutionat lumea cu un brand de telefonie mobila. Nokia poate ca nu inseamna foarte mult pentru unii, insa cu siguranta aduce finlandezilor o multime de bani. De altfel, in Helsinki sunt mai multe telefoane mobile pe cap de locuitor decat in Japonia sau America, iar Finlanda sustine ca peste 70% din populatia tarii foloseste Internetul. De asemenea, cu mii de studenti pregatiti pentru piata high-tech in cadrul Universitatii de Tehnologie, Helsinki este considerat al doilea oras din Europa, din punct de vedere al dezvoltarii tehnologice. Un loc linistit, Helsinki este de fapt o adevarata racheta tehnologica ce-l situeaza in topul celor mai dezvoltate high-tech orase.
6. Seattle, Washington
Seattle este celebru in toata lumea pentru doua lucruri – companiile high tech si cafenelele. Bill Gates a stabilit aici sediul central al Microsoft, cu birouri in centru si in suburbii, si nu este singurul care a facut acest lucru. Amazon.com si T-Mobile sunt celelalte doua mari companii din Paginile Aurii ale orasului Seattle. Popularitatea companiilor high-tech din Seattle a fost atat de mare, incat in decursul anilor 90 mai mult de 50.000 persoane s-au mutat definitive in Seattle. Pentru rezidenti Internetul Wi-Fi nu mai este demult o problema, in special cand isi beau cafeaua la Starbucks sau la Seattle’s Best Coffee – ambele retele au inceput business-ul in Seattle si au deschise cafenele la fiecare colt de strada.
5. Zona San Francisco Bay, California
Sudul zonei San Francisco Bay, care include San Jose, este considerat spatiul de aur pentru orasele high-tech din America. Cunoscuta drept Silicon Valley, zona a fost numita astfel in anii 70 datorita numarului mare de companii care produceau aici microcipuri de silicon. De atunci, toate marile nume din cadrul high-tech s-au stabilit in zona San Francisco Bay: Intel, Yahoo, Hewlett-Packard, Google si bineinteles, Apple. Rezidentii acestei zone se bucura de toate avantajele dezvoltarii tehnologice, cum ar fi autobuzele cu acoperire Wi-Fi si harta traseului pe touch-screen.
4. Hong Kong, China
Cand iei masa in Hong Kong, poti avea surpriza sa iti fie luata comanda de catre un chelner – robot. Iar acesta este doar o ilustrare a dezvoltarii incredibile a acestui oras tehnologizat, care include si una dintre cele mai mari acoperiri pentru telefonia mobile, si cea mai rapida conexiune broadband din lume. Pentru a incuraja inca si mai mult dezvoltarea industriei high-tech, Hong Kong a inaugurat o zona numita Cyberport, cu apartamente si magazine cu acoperire Wi-Fi. Tehnologia avansata prezinta interes inca de pe bancile scolii, in multe institutii de invatamant scanandu-se amprentele degetelor pentru a marca prezenta copiilor la ore. Toate acestea si multe alte reusite spectaculoase in domeniul high-tech situeaza Hong Kong in topul celor mai tehnologizate orase din lume.
3. Singapore
Singapore este un oras-stat cu o populatie sub 4 milioane de persoane, dar care constituie o adevarata utopie a tehnologiei. Wireless bradband este disponibila pentru toata lumea gratis, iar guvernul promite cresterea vitezei la 1G/s pana in 2012. In acest an se vor legalize "banii mobili", iar rezidentii isi vor putea achizitiona produse prin intermediul telefonului mobil sau al ceasurilor. Aparatele RFID (pentru identificarea frecventei radio) sunt obligatorii pentru fiecare masina, taxand persoanele in mod diferit in functie de ora la care folosesc anumite sosele. Nu mai este nici o surpriza faptul ca multinationale de top cum ar fi HP, Fuji, IBM si Microsoft si-au deschis birouri in aceasta fantastica insula high-tech.
2. Seoul, Coreea de Sud
Companiile Samsung si Grupul LG au sediul central in Seoul, si constituitebaza puternicei industrii de telefonie mobila din Coreea de Sud, fapt care explica de ce telefoanele rezidentilor din Seoul sunt de zece ori mai rapide decat ale noastre. O alta mare afacere cu radacinile in Seoul este aceea a jocurilor de calculator in retea, dintre care mare mult de jumatate sunt exportate catre China. Mai mult de 40% dintre sud-coreeni sunt impatimiti ai jocurilor de calculator, petrecand o mare parte din timpul liber in internet-café. Seoul este pe locul doi in topul celor mai tehnologizate orase – rezidentii beneficiaza de acoperire Wireless in transporturile publice, si chiar in metrou.
1. Tokyo, Japonia
Tokyo se afla in cel mai inalt stadiu din lume din punct de vedere tehnologic, fiind un loc unde poti gasi orice – gadget-uri, telefoane mobile next-generation, sistem de transport public de mare viteza, electronice avansate, cele mai mici microcipuri, si celebrele toalete digitale. Daca cele mai mari companii din lume au ales sa-si deschida birouri in Tokyo – Sony, Nikon, Panasonic, orasul este o imensa piata de desfacere pentru fiecare profuct japonez, de la Nintendo la Epson. In Tokyo, majoritatea rezidentilor au ketai (telefon mobil), pe care il folosesc pentru a scrie, a trimite mailuri si a face cumparaturi online. Cand nu folosesc telefoanele mobile, se conecteaza cu broadband la viteze de cateva ori mai mari decat oriunde in nordul Americii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu