Orasele disparute erau asezari reale, prospere si bine populate care au ajuns in declin si a caror amplasare a fost mai tarziu uitata. Majoritatea oraselor pierdute au fost regasite, si au fost studiate intens de catre oamenii de stiinta. De la Pompei la Machu Pichu, va prezentam cele mai fascinante zece orase disparute din istorie.

Machu Picchu a fost construit in jurul anului 1450, la apogeu l imperiului Incas, si a fost abandonat in mai putin de 100 de ani deoarece imperiul s-a prabusit sub cucerirea spaniola. Desi cetatea se afla la doar 80 de kilometri de Cuzco, capitala incasa, nu a fost niciodata gasit si distrus de spanioli, asa cum s-a intamplat cu alte localitati incase. Peste secole, jungla din jur a crescut si a impanzit locul, iar putini stiau de existenta lui. In 1911, istoricul si exploratorul de la Yale, Hiram Bingham a adus orasul pierdut in atentia lumii. Bingham si altii au lansat ipoteza conform careia cetatea a fost locul traditional de nastere al incasilor sau centrul spiritual al ‘fecioarelor soarelui’, in timp ce curatorii unei expozitii recente au speculat ca Machu Pichu era o resedinta regala.
Angkor(Cambodgia) : Contine cel mai mare monument religios din lume

Ruinele Angkor se afla intre paduri si terenuri agricole, la nord de Marele Lac (Tonle Sap) si la sud de dealurile Kulen, langa moderna Siem Reap, si fac parte din Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt peste o mie de temple in zona Angkor, mergand de la gramezi de nedescris de moloz si caramizi imprastiate pe campurile de orez, pana la magnificul Angkor Wat, despre care se spune ca este cel mai mare monument religios singular din lume. Multe din templele de la Angkor au fost restaurate, si astazi formeaza cel mai important exemplu de arhitectura khmer. Numarul vizitatorilor se ridica la un milion anual.
In 2007, o echipa internationala de cercetatori care foloseau fotografii din satelit si alte tehnici moderne a ajuns la concluzia ca Angkor a fost cel mai mare oras preindustrial din lume, cu o suprafata urbana de aproape 3000 de kmp. Cel mai apropiat rival de Angkor, orasul mayas Tikal din Guatemala, avea de-abia 130 de kmp in total.
Memphis (Egipt) : vechea capitala a Egiptului

Estimarile asupra numarului populatiei difera foarte mult. Dupa T. Chandlerm, Memphis a avut 30.000 de locuitori si era de departe cea mai mare asezare din toata lumea din momentul fondarii sale pana in jurul anului 2250 i.Hr. si din 1557 pana in 1400 i.Hr. Memphis a atins o culme a prestigiului sub dinastia a sasea drept centru al cultului Ptah. A avut un declin scurt dupa cea de-a optsprezecea dinastie, odata cu ridicarea Tebei, si a fost readus la viata sub satrapii persani inainte sa ramana definitiv pe locul doi, dupa construirea Alexandriei. Sub Imperiul Roman, Alexandria a ramas cel mai important oras, iar Memphis a fost cel de-al doilea oras din Egipt pana la stabilirea Fustat-ului (sau Fostat-ului) in 641. A fost masiv abandonata si a devenit o sursa de piatra pentru asezarile din jur. Era inca o gramada impresionanta de ruine in secolul XII, insa la scurta vreme a devenit mai mult decat o intindere de ruine la pamant si pietre imprastiate. Ramasitele templului lui Ptah si al lui Apis au fost descoperite in acest loc, precum si cateva statui, inclusiv doua din alabastru, de patru metri inaltime, ale lui Ramesses al II-lea. Necropola Saqqara se afla foarte aproape de Memphis.
Petra (Iordania) : structuri din piatra sapate in stanci

Inconjurat de turnuri-stanci si udat de un parau peren, Petra nu doar ca poseda avantajele unei fortarete, insa controla si principalele rute comerciale care treceau spre Gaza in vest, spre Bosra si Damasc in nord, spre Aqaba si Leuce Come la Marea Rosie, si traversau desertul catre Golful Persan. Declinul Petrei a avut loc rapid sub dominatia romana, in mare parte din cauza revizuirii rutelor comerciale pe mare. In 363, un cutremur a distrus cladirile si a avariat sistemul vital de administrare a apei. Ruinele de la Petra erau o curiozitate in Evul Mediu si erau vizitate de sultanul Baibars din Egipt pana la sfarsitul secolului XIII. Primul european care le-a descris a fost Johann Ludwig Burckhardt in 1812.
Palmyra (Siria): Mireasa desertului

La mijlocul primului secol, Palmyra, un oras bogat si elegant, localizat pe rutele de tranzit ce legau Persia de porturile la Mediterana ale Siriei si Phoeniciei romane, a cazut sub conducere romana. In timpul urmatoarei perioade de mare prosperitate, cetatenii arabi din Palmyra au adoptat traditii si obiceiuri vestimentare atat de la lumea iraniano-partica din est, cat si din cea greco-romana din vest. Tadmor este mentionat in Biblia evreiasca (A doua carte a Cronicilor 8 :4) ca oras din desert construit de regele Solomon din Iudeea, fiul lui David. Palmyra a facut parte din provincia romana Siria in timpul conducerii lui Tiberius (14 – 37). A crescut constant in importanta ca ruta comerciala ce lega Persia, India, China si Imperiul Roman. In 634, primii musulmani au ajuns la Palmyra. Orasul a fost preluat de arabii musulmani sub conducerea lui Khalid Ibn Walid in 636. In secolul VI, castelul lui Fakhreddine al Maany a fost construit in varful unui munte, cu vedere la o oaza. Castelul a fost inconjurat de un sant, cu acces doar printr-un pod mobil. Orasul Palmyra a ramas intact. Dupa anul 800, oamenii au inceput sa abandoneze orasul.
Pompei (Italia) : ingropat de un vulcan

De atunci, excavarea sa a oferit o vedere extraordinar de detaliata asupra vietii din oras la apogeul Imperiului Roman. Astazi, este una dintre cele mai populare atractii turistice din Italia si un Monument al Patrimoniului Mondial UNESCO.
Palenque (Mexic) : unul dintre cele mai frumoase orase mayase

Fiul lui Pakal, Chan-Bahlum al II-lea, a continuat dezvoltarea politica si economica din Palenque, precum si pe cea a artei si a arhitecturii si a prezidat constructia templelor Grupo de la Cruz, plasand pietre narative (‘stelae’) in fiecare dintre ele. Se poate observa influenta arhitecturii din Palenque in orasul mayas Tikal. Ostilitatea orasului mayas rival, Tonina, a fost poate cel mai influent factor al rapidului declin dupa moartea lui Chan-Bahlum al II-lea in anul 702. Se vorbeste despre un atac devastator al Tonina asupra Palenque in anul 730. Dupa secolul al X-lea, Palenque a fost abandonat in masa. In zona in care ploua cel mai mult din Mexic, ruinele au ramas nedescoperite pana in secolul XVIII. Frans Blom, un investigator din secolul XX, a remarcat: ‘Prima vizita la Palenque este impresionanta. Cand traiesti mai multa vreme acolo, acest oras in ruine devine o obsesie.’
Vijayanagar (India) : capitala unuia dintre cele mai mari imperii hinduse

Ruinele sunt amplasata intr-un peisaj ciudat si frumos, plin cu bolovani si cu o calitate aproape magica. Atractia nedisputata, Templul Vittala din secolul XVI, este un Monument de Patrimoniu Mondial. Inceput de Krishnadevaraya, nu a fost niciodata terminat sau sfintit ; opera sa sculpturala incredibila este apogeul artei Vijayanagar. Stalpii exteriori sunt cunoscuti ca fiind muzicali, deoarece reverbereaza atunci cand sunt loviti. In curtea templului se afla o caleasca ornata din piatra, continand o imagine a lui Garuda.
Efes (Turcia) : unul dintre cele mai importante orase de la inceputurile crestinismului

Efes era un centru important pentru crestinatatea timpurie. Pavel l-a folosit ca oras de baza. El a fost implicat intr-o disputa cu artizanii, ale caror mijloace de trai depindeau de Templul lui Artemis de acolo (Fapte 19 :23-41), si a scris 1 Corinteni din Efes. Mai tarziu, Pavel a scris catre comunitatea crestina din Efes.
Sanchi (India) : cel mai bine pastrat grup de monumente budiste

Stupa in sine consta intr-o baza si un dom emisferic reprezentand domul Raiului ce cuprinde Pamantul ; este surmontat de bucata patrata de zid, muntele lumii, din care se ridica o masca ce simbolizeaza axa cosmica. Varful poarta umbrele ce reprezinta tipuri diferite de paradis. Alte ramasite includ cateva stupa asemanatoare, dar mai mici, o primarie (caitya), un stalp Asokan cu inscriptii si cateva manastiri (secolele IV – XI). Au fost descoperite cateva cosuri relicve si peste 400 de inregistrari epigrafice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu