joi, 17 mai 2012

Top 10 lacuri unice in lume

Marea Moarta (Israel si Iordania)De ce este unic: situat la 420 de metri sub nivlul marii tarmurile sale reprezinta cel mai jos punct de pe Pamant

Marea MoartaMarea Moarta este un lac sarat situat intre Israel la vest, si Iordania la est. Lacul se afla la 420 de metri sub nivelul marii, iar tarmurile sale reprezinta cel mai jos punct de pe suprafata pamantului pe uscat. Marea Moarta are 330 de metri adancime, cel mai adanc lac hipersalin din lume. Este si al doilea cel mai sarat lac din lume, dupa Lacul Assal din Djibouti, cu 30% salinitate. Este de 8,6 ori mai sarat decat oceanul. Acest grad de salinitate face ca in acest mediu sa nu poata trai animale si sa nu poata naviga barci. Marea Moarta are 67 de kilometri lungime si 18 kilometri latime in cel mai lat punct al sau. Se afla in valea riftului Iordan, si principalul sau afluent este raul Iordan
Marea Moarta a atras vizitatori din jurul bazinului mediteranean timp de sute de ani. Biblic, a fost locul de refugiu al regelui David. A fost una dintre primele statiuni pentru sanatate din lume (pentru Irod cel Mare), si furnizorul unei varietati de produse, de la balsamuri pentru mumificarile egiptenilor pana la carbonat de potasiu pentru fertilizatori.
 Laguna Colorada (Bolivia)
De ce este unic: culoarea alba a boraxului contrasteaza cu rosiaticul apelor creand o imagine foarte interesanta

Laguna ColoradaLaguna Colorada (Laguna Rosie) este un lac sarat mic in sud-vestul platoului inalt al Boliviei, aproape de granita cu Chile. Lacul contine insule din borax, a carui culoare alba contrasteaza frumos cu culoarea rosiatica a apelor sale, datorata sedimentelor rosii si a pigmentelor anumitor alge.






Lacul Baikal (Rusia)De ce este unic: la 1.637 de metri adancime, Lacul Baikal este cel mai adanc lac din lume

Lacul BaikalLacul Baikal se afla in sudul Siberiei, in Rusia, si este numit si ‘Ochiul albastru al Siberiei’. Contine mai multa apa decat toate Marile Lacuri din America de Nord la un loc. La 1.637 de metri adancime, Lacul Baikal este cel mai adanc lac din lume si cel mai mare lac de apa dulce din lume ca volum, detinand 20% din toata apa dulce de pe glob. Cu toate acestea, contine mai putin de o treime din apa din Marea Caspica, cel mai mare lac din lume ca suprafata. Lacul Baikal s-a format intr-o veche vale de rift, de aceea este lung si in forma de C, cu o suprafata de 31.500 km², mai putin decat Lacul Superior sau Lacul Victoria. Baikal gazduieste peste 1.700 de specii de plante si animale, dintre care doua treimi nu se mai gasesc nicaieri in lume si a fost declarat Monument de Patrimoniu Cultural UNESCO in 1996. Avand peste 25 de milioane de ani, este cel mai vechi lac din lume.

Wuhua Hai (China)
De ce este unic: prin apele sale multicolore se pot vedea trunchiuri de copaci de pe fundul lacului

Wuhua HeiWuhuaHai, sau Lacul Celor Cinci Flori, este marca Parcului National Jiuzhaigon din China. Lacul este un lac mic multicolor, al carui fund este plin cu trunchiuri de copaci cazuti. Apa este atat de curata inca puteti vedea clar trunchiurile. Apa are mai multe nuante de turcoaz, de la galbui pana la verzui si albastru. Se afla la o altitudine de 2472 metri, sub Lacul Panda si deasupra cascadei Bancul de Perle.




Lacul Titicaca (Bolivia si Peru)De ce este unic: se afla la 3.812 metri deasupra nivelului marii si este lacul comercial navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume

Lacul TiticacaLacul Titicaca este un lac aflat la granita dintre Bolivia si Peru. Este la 3.812 metri deasupra nivelului marii, acest lucru facandu-l lacul comercial navigabil aflat la cea mai mare altitudine din lume. Este si cel mai mare lac din America de Sud prin volumul de apa pe care o contine. Lacul Titicaca este alimentat de apa de ploaie si de apa topita de la ghetarii din vecinatatea Altiplano.





Marea Caspica (Rusia)De ce este unic: Marea Caspica este cel mai mare lac din lume

Marea CaspicaMarea Caspica este cel mai mare lac din lume, sau cea mai mare suprafata de apa cuprinsa in uscat, si numara 40 – 44% din toate apele lacustre din lume. Cu o suprafata de 394.299 km², este mai mare decat urmatoarele sase cele mai mari lacuri la un loc.







Lacurile Plitvice (Croatia)

De ce este unic: lacurile Plitvice constau intr-o serie de 16 lacuri interconectate prin cascade spectaculoase

Lacurile PlitviceLacurile Plitvice constau intr-o serie de 16 lacuri interconectate prin cascade spectaculoase, amplasate intr-o padure deasa si populate de caprioare, ursi, lupi, mistreti si specii rare de pasari. Fiind un Monument de Patrimoni Mondial UNESCO, lacurile sunt renumite pentru culorile lor distincte, de la azur la verde, gri sau albastru. Culorile se schimba constant, in functie de cantitatea de minerale sau de organisme din apa si de unghiul in care bate soarele.




Lacul Crater (SUA)

De ce este unic: apele sale sunt considerate unele dintre cele mai clare din lume

Lacul CraterLacul Crater este un lac intr-o caldeira din Oregon ; din cauza mai multor factori, mai ales a lipsei de golfuri sau afluenti, apele Lacului Crater sunt unele dintre cele mai clare din lume. Acest lac umple partial un crater vulcanic de 1.220 metri adancime, care s-a format in jurul anului 5.677 i.Hr. prin prabusirea vulcanului Muntele Mazama. Cel mai adanc punct al sau a fost masurat la 594 metri adancime, fiind cel mai adanc lac din Statele Unite, si al noualea cel mai adanc din lume.




Lacul Karachay (Rusia)

De ce este unic: cel mai poluat loc de pe Pamant

Lacul Karachay Lacul Karachay este un mic lac in sudul muntilor Ural din vestul Rusiei. In 1951, Uniunea Sovietica a folosit Karachay ca groapa de gunoi pentru deseurile radioactive de la Mayak, unitatea de depozitare si reprocesare a deseurilor nucleare din apropiere, aflata langa orasul Ozyorsk. Potrivit unui raport al Institutului Mondial al deseurilor nucleare din Washington DC, Karachay este ‘cel mai poluat loc’ de pe Pamant. Lacul acumuleaza cam 4,44 de exabequereli (EBq) de radioactivitate, inclusiv 3,6 EBq de Cesiu-137 si 0,74 EBq de strontiu-90. In comparatie, dezastrul de la Cernobal a avut de la 5 la 12 EBq de radioactivitate, desi aceasta radiatie nu este concentrata intr-un singur loc.


Lacul Vostok (Antarctica)

De ce este unic: cel mai rece si mai izolat lac din lume

Lacul VostokDaca v-ati intrebat vreodata care e cel mai rece lac din lume, acum ati aflat. Se numeste Lacul Vostok si se afla in Antarctica. De fapt, este sub Antarctica – la patru kilometri sub suprafata de gheata – fiind nu doar cel mai rece lac, dar si probabil cel mai izolat. Oamenii de stiinta rusi au tot explorat in el din anii 1990, insa forajele au fost oprite timp de opt ani in 1998 din cauza temerii de contaminare. Potrivit Wired, lacul este ‘unic prin faptul ca a fost complet izolat de celelalte lacuri subglaciale de pe continent atat de multa vreme. Este si oligotropic, adica este suprasaturat cu oxigen – nivelul acestui element este de 50 de ori mai mare decat cele din majoritatea lacurilor de apa dulce’. Este incalzit geotermal, de aceea vietuitoarele pot trai acolo.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu